Der mangler æg i påsken, siger butikskæder
Så længe vi handler, som vi plejer, er der æg nok til alle, lyder det fra informationsdirektør.
Æggemadder, æggejagt, puste æg og male æg.
Måske lige udover Jesus og påskeharen er æg æresgæsten i mange danske hjem i påsken.
Men i år har æggene været særligt svære at få fat på for butikkerne. Det fortæller informationsdirektør i Coop Koncernen, Jens Juul Nielsen.
- Der har været en udfordring i år, at vi ikke har kunnet få så mange æg fra producenterne, som vi har haft brug for, siger han til TV 2.
Coop Koncernen har derfor strammet op på distribueringen af æggene til butikkerne i påsken.
Coop driver butikskæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Irma og 365discount.
Æg nok til alle
For at undgå et regulært påskeproblem har detailkoncernen været særligt opmærksom på at fordele æg fra producenterne med høj efterspørgsel på æg i påsken til Coop-butikkerne.
Derfor maner Jens Juul Nielsen også til ro.
- Hvis folk bare handler, som de plejer i påsken, så skulle der gerne være æg til alle, slår informationsdirektøren fast.
Men kaster man blikket på vores naboer mod nord, har der været massiv mangel på æg denne påske.
Kø ved æggehylderne
Flere norske medier har skrevet om tomme æggehylder i butikkerne, hvor kæder som Kiwi, Rema og Coop kæmper med at forsyne de sultne nordmænd.
I Kristiansand modtager Rema 1000 Vågsbygd normalt mellem 400-600 bakker æg hver dag. Men på det sidste har æggeleverancen været på knap 50 bakker om dagen.
- Folk ved, at de skal komme tidligt for at få æg. Det er en desperat situation, men der har været kø ved æggehylderne hos os på det seneste, siger købmand Arnt Christian Dovland til norske VG.
Mangedoblet salg
Æggejagten har endda drevet nogle nordmænd over den svenske grænse.
Og det bærer grænsebutikkerne præg af med tomme hylder og begrænsninger på køb af æg, skriver norske Nettavisen.
- Vi har mangedoblet vores salg af æg i påsken, og vi er helt sikre på, at det er knyttet til tomme hylder i Norge, skriver butikschef i Maximat i Nordbycentret, Ole Jørgen Lind, til Nettavisen.
Det er uvist, hvad årsagen er til, at der er færre æg i år - både herhjemme og i udlandet.
Ifølge den norske fødevareproducent Nortura kan sygdom blandt høns i Europa være en del af forklaringen.