Fersk kylling ved 16 grader kan udvikle salmonella
Bakterier har gode arbejdsbetingelser, når fersk kød opbevares ved høje temperaturer
Aarhus-caféerne Café Smagløs og Ministeriet har fået tre sure smileys i træk af Fødevarestyrelsen, og det har nu ifølge Fødevarestyrelsen resulteret i en politianmeldelse.
Blandt andet var der fundet fersk kylling opbevaret ved mere end 16 grader, og det giver bakterierne gode arbejdsbetingelser, fortæller specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Gudrun Sandø.
SE OGSÅ: Kendt Aarhus-café politianmeldes: Fersk kylling 16 grader varm
- Det er en temperatur, hvor mange bakterier kan gro. Salmonella kan gro ved syv grader, og det er derfor, at fersk kød opbevares koldt. Generelt bliver maden hurtigere fordærvet, og holdbarheden forringes, hvis kødet opbevares ved for høje temperaturer, siger Gudrun Sandø til tv2oj.dk, som udtaler sig på et generelt plan og ikke med henvisning til kontrolrapporterne fra Café Smagløs og Ministeriet.
Det gælder fersk kød generelt, at der er en risiko ved at opbevare det ved en for høj temperatur – og ikke kun kylling.
SE OGSÅ: Fedt og slim: Aarhus-café får bøde for manglende rengøring
- Der er en forhøjet risiko for vækst af sygdomsfremkaldende bakterier ved høje temperaturer. Risikoen er højere, jo højere temperaturen er, og jo længere tid, den står på, siger Gudrun Sandø.
Hun oplyser, at det naturligvis også gælder andre kølevarer end fersk kød.
Hos Café Smagløs har der været opbevaret fødevarer som tarteletfyld, ost, suppe, pandekagedej, æggehvider, bacon og oksekød på temperaturer, der ikke var under 14,9 grader.