Forebygger D-vitamin-mangel
Mælkeprotein skal indkapsle vitaminet i fødevarer
Det kan være svært at få nok Vitamin D - især her i vinterhalvåret.
Men det vil forskere fra Aarhus nu lave om på med et nyt projekt til 13 millioner kroner, der hedder DFORT.
- Vitamin D mangel er et udbredt problem, og der er mere og mere, der tyder på, at vitamin D har stor betydning for vores sundhed, forklarer professor Lars Rejnmark, fra Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.
En måde at overkomme problemet på er ved at berige fødevarer med vitamin D - det er obligatorisk i for eksempel Sverige.
Men det er en besværlig proces at tilsætte fødevarer vitamin D, for det er nemlig fedtopløseligt og bliver derfor hurtigt nedbrudt hurtigt i fødevarer, hvor det ikke forekommer naturligt. Samtidigt har mennesker svært ved at optage vitaminet fra kosten, forklarer forskerne.
Vil arbejde med mælkeprotein
Derfor vil de nu udvikle strategier og teknologi, der kan forbedre stabiliteten af vitamin D i både fedtholdige og ikke-fedtholdige fødevarer og samtidig øge vitaminets tilgængelighed til at blive optaget for os mennesker.
På Aarhus Universitet vil man undersøge, hvordan udvalgte mælkeproteiner kan indkapsle vitamin D og dermed beskytte vitaminet mod nedbrydning. De bedste resultater vil Institut for Fødevarer efterfølgende arbejde videre med og teste i fødevarer under forarbejdning, lagring og under lys- og varmepåvirkning.
- Disse undersøgelser skal være med til at kortlægge årsagerne til, at vi responderer forskelligt på vitamin D supplement. En sådan viden vil gøre det lettere at udvikle en effektiv berigelsesstrategi, forklarer projektleder Hanne Christine Bertram.