Spis og få bedre mave
Aarhusiansk diætist har succes med opskriftsbog
Hver 10. dansker - eller omkring en halv million danskere - døjer med irritabel tyktarm.
Det problem vil diætist Mette Borre fra Aarhus gerne være med til at afhjælpe, så derfor har hun udarbejdet en bog med opskrifter, som er gode for maven.
Bogen hedder LOWFODMAPDIET og henvender sig særligt til personer med irritabel tyktarm.
- Forskning viser, at 70 procent af de her patienter vil have glæde af denne her diæt, som bogen beskriver, siger diætist Mette Borre til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Allerede nu har bogen fået stor succes både i Danmark og Europa.
Opskrifter til dig
TV 2 | ØSTJYLLAND har fået lov til at videregive et par af opskrifterne fra bogen, som kan ses nedenfor:
Majspandekager med oksekødsfyld
til 4 personer
Ingredienser - pandekager:
- 100 g. fint majsmel
- 4 dl laktosefri mælk
- 4 æg
- 1 spsk. oliven- eller rapsolie
- En halv tsk. salt
Sådan gør du:
1) Majsmel, laktosefri mælk, æg, olie og salt piskes godt sammen.
2) Dejen sættes i køleskab og "trækker" ca. en halv time.
3) Bag pandekager på en slip-let pande. Læg dem til side, mens du laver fyldet.
Ingredienser - fyld:
- 2 forårsløg - kun det grønne fra toppen
- 3 små gulerødder eller 1 stor pastinak
- En halv spsk. olie
- 300 g. hakket oksekød
- En halv dåse flåede tomater
- 15-20 g. koncentreret tomatpuré
- 1 dl. fond eller vand
- En halv spsk. tørret oregano
- En halv tsk. frisk eller tørret timian eller basilikum
- Erekvart tsk. groft salt
- Peber
- 1 tsk. paprika (kan udelades)
- Evt. revet mager ost til gratinering
4) Skær det grønne fra forårsløg i tynde ringe og gulerødderne i fine tern
5) Varm olien op i en gryde og svits kødet heri til det skifter farve.
6) Tilsæt forårsløg, gulerødder, flåede tomater, koncentreret tomatpuré og fond/vand.
7) Krydr med oregano, timian/basilikum, paprika, salt og peber
8) Lad kødsovsen småkoge uden låg cirka 20 minutter
9) Rør jævnligt i gryden. Smag eventuelt yderligere til med krydderier, salt og peber.
10) Majspandekagerne rulles om fyldet og lægges i et ildfast fad (2-3 spsk. fyld til 1 majspandekage)
11) Før majspandekagerne sættes i ovnen drysses eventuelt med revet ost.
12) Majspandekagerne sættes i en forvarmet ovn på 200 grader og varmes til osten smelter, cirka 15-20 minutter.
Fennikelsalat med jordbær
til 4 personer
Ingredienser:
- 1 bakke jordbær, 500 g.
- 1 fennikel, 200 g.
- 200 g. babyspinat
- 2 dl hakket persille (1 bundt)
- 1 økologisk citron
- 2 spsk. olivenolie
- En knivspids peber
Sådan gør du:
1) Skyl jordbærrene, skær den grønne top af og skær dem i mindre stykker
2) Skær top og bund af fennikel. Halver fennikel og fjern stokken
3) Snit fennikel i papirtynde skiver, evt. med mandolinjern
4) Skyl og tør babyspinaten og skær den i strimler
5) Skyl, tør og hak persillen på et skærebræt eller klip det i en kop
6) Bland jordbær med fennikel, babyspinat og persille
7) Riv citronskallen over salaten, dryp med olivenolie og krydr med peber
Smoothie
til 2 personer
Ingredienser:
- 200 g. jordbær (kan også være frosne)
- 50 g. blåbær (kan også være frosne)
- 30 g. banan
- 2 dl laktosefri mælk
- 1 tsk. fiberHUSK
- 1 tsk. flormelis
- 1 tsk. vaniljesukker
Sådan gør du:
1) Hæld bær og banan i en blender
2) Tilsæt laktosefri mælk, flormelis, fiberHUSK og vaniljesukker
3) Lad blenderen køre i cirka et minut
4) Server smoothien i et højt glas eller i en dessertskål, så den kan spises med ske
Grovboller med brune ris
12 stk.
Ingredienser:
- 60 g. sesamfrø
- 60 g. hørfrø
- 2 dl vand
- 5 dl laktosefri mælk
- 50 g. gær
- 2 tsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 2 spsk. raps- eller solsikkekerneolie
- 100 g. kogte brune ris
- 20 g. fiberHUSK
- 300 g. fuldkornsmajsmel (fås bl.a. fra Urtekram)
- 100 g. havreklid
- 1 æg til pensling
Sådan gør du:
1) Til bollerne skal der laves en grød. Kom sesamfrø, hørfrø og 2 dl vand i en gryde. Lad det koge sammen i 4-5 minutter og afkøl til det er lunkent
2) Den laktosefri mælk lunes og gæren opløses heri
3) De øvrige ingredienser og grød tilsættes, dejen æltes godt
4) Lad dejen hæve tildækket i 30 minutter
5) Form derefter dejen til boller og lad dem hæve yderligere 20-30 minutter
6) Pensl eventuelt bollerne med æg og drys sesamfrø på som pynt
7) Bollerne bages midt i ovnen i 15 minutter ved 200 grader